Blog

Panduan mudah pengunaan NuffnangX!

Sejak pelancaran rasmi aplikasi NuffnangX pada 18 September lepas, tidak kurang blogger-blogger yang telah menerima aplikasi ini dengan sambutan yang hangat sekali. :D Namun, mungkin masih ada lagi yang kurang jelas dengan konsep NuffnangX. Usah bimbang, kami akan menerangkan dengan ringkas tentang penggunaan aplikasi smartphone mudah yang telah membantu merevolusikan dunia blog hari ini! :)

Pertama sekali, muat turun NuffnangX secara percuma dengan smartphone Apple mahupun Android anda. Kemudian, setelah selesai, ikon NuffnangX akan muncul seperti rajah di bawah.

 

 

Seterusnya dengan menggunakan komputer anda, layarilah NuffnangX.com untuk mendaftarkan diri.

Tip: Jikalau anda memiliki akaun Nuffnang, anda boleh terus daftar masuk dengan e-mel dan kata laluan yang sama!

 

 

Sila ikut arahan yang diberikan dan setelah berjaya mendaftar masuk, tekan gambar profil anda di bahagian kiri atas dan klik “claim your blog.

 

Kemudian, langkah-langkah seterusnya amat mudah sahaja! Anda hanya perlu taip nama blog anda dan mengesahkannya mengikut arahan seperti yang ditunjukkan di rajah bawah ini.

 

 

Kod yang diberikan seperti langkah ketiga di bawah perlu disalin dan ditampalkan di bahagian “add a gadget” di halaman “layout settings” blog anda. Cuma klik “add HTML/Java Script” dan tampalkan kod tersebut sebelum meneruskan ke langkah terakhir pendaftaran NuffnangX!

Setelah, selesai membuat pendaftaran, sila ikut semua blog kegemaran anda di NuffnangX hanya dengan satu klik!

 

Seterusnya, layari blog mereka dan cari logo NuffnangX. Dengan satu klik sahaja, blog mereka akan segera disenaraikan sebagai ‘Favourite‘ anda! Hebat kan? ;) Kini, apabila anda menggunakan aplikasi NuffnangX, semua blog yang anda diikuti akan dipaparkan mengikut turutan entri terkini.

 

Jikalau anda ingin mengetahui penggunaan aplikasi NuffnangX dengan lebih lanjut lagi, sila tengok video di bawah yang memaparkan ringkasan NuffnangX hanya dalam masa satu minit!

Oleh itu tunggu apa lagi Nuffnangers? Jom muat turun aplikasi NuffnangX sekarang juga! Semestinya anda tidak mahu ketinggalan menyertai komuniti blog yang hangat ini!

Michelle Teh
Nuffnang Community Team
  1. Shahzeeq Shahren :

    fuh memang mantap

  2. Myra Jay :

    Owhh baru jelas dan faham..

  3. MrJocko :

    baru saya fahammm

  4. Kifli Mally :

    i dah beritahu kawan2 i yang lain. Totally #ohsem ok

  5. faraedy :

    nice!

  6. AyueJean :

    =D

  7. shafw4n :

    sempoii

  8. baby :

    ada tak badge yang boleh letak kat blog kita?

  9. wantie :

    thanks.. dah faham. memang best sebab senang nak komen.

  10. wantie :

    harap harap line ok atthe time I set up nuffnangX ni kat note.

  11. ghapour :

    aku dah join NuffnangX..korang ptut masuk skali sebab bole claim blog,tue yang best..nti jgn lupe follow blog nie plak evolution2ukhwahfillah sapai ketemu lagi..

  12. fazrol :

    Baru faham….

  13. ghapour :

    best

  14. fyregoz :

    I done it! It’s waaaayy too easy

  15. hanny abdullah :

    Saya akan buat skrg jugak….hehehe

  16. Tiefa Zatie :

    cool..=)

  17. mfadhlan :

    Untuk pengguna BB belum ada aplikasi kan?

  18. cik erza :

    y i feel like this app is not really friendly-user..i want innit!!tiba..:D

  19. Shahzeeq Shahren :

    Officially takda lagi. Kitaorang tengah nak finalize ni

  20. siti zubaidah ayob :

    ooo….

  21. Solehah Shamsuddin :

    Best3 :) – http://solehahshamsuddin.blogspot.com/

  22. Misz S :

    dh buat..tapi baru arini faham

  23. Isaac Tan :

    nice one! :)

  24. liling89 :

    jadi,kita kena follow diorg lah ? then, diorg how ?follow kita depends on the lah ?

  25. saedah :

    Oh!..begitu…

  26. farsyah :

    saya nak try :)

  27. HAILMI :

    Menarik tapi saya belum buat lagi heheh…

  28. aslinahali :

    besttt !

  29. shafw4n :

    sempoin

  30. pajet :

    kena ada smartphone la ek?

  31. JunAina :

    Teknologi memudahkan insan.rn

  32. BieySHa :

    Nice :)

  33. farizalshah :

    terbaiklah wok!!! nak2 ikut

  34. farizalshah :

    terbaiklah wok!!! nak2 ikut

  35. chenta abby :

    fuhh,,paham sudah,,;)) bagus3..n

  36. Joe :

    memang terbaik….

  37. hanny abdullah :

    Mmg best dn terbaik….tak rugi join nuffnangX…

Leave a Reply

Category

Archive

Latest PostRSS