Blog

A Nuffnang Community Announcement

We take a break from our regular programming to bring you a community service message about something that is rather worrying to us lately.

As you might already know, there are 2 types of Nuffnang campaigns that bloggers may earn from: Metered Cost per Impression (mCPM) Campaigns, which pay according to the number of blog visitors who view the ads running on blogs; and Cost-Per-Click (CPC) campaigns, which pay bloggers based on the number of clicks generated on the ads.

We’ve noticed that certain groups have been engaging in click fraud, which is defined as clicking on CPC advertisements intentionally just to generate earnings for a blog’s owner. We understand that some of you may just be anxious about earning some side income from displaying the banner ads, but do note that this is in fact a violation of our Terms & Conditions under Section 6.

Among some of the actions which constitute click fraud are;
– clicking on other bloggers’ ads and leaving a comment behind asking/hinting to the owner to click on their ads back
– asking for blog visitors’ help to click on the ads
– registering a large number of blogs and clicking on ads on each of them
– repeatedly switching to a different IP to click on own ads

Banner ads spaces are bought by advertisers to promote their advertising campaign. Ads are are only supposed to be clicked on if the viewer is interested to find out more about the advertising campaign, not for the intention of earning extra money. Merely clicking on banner ads for the intention of earning extra money would jeopardize the effectiveness of a campaign. It may seem harmless, but click fraud benefits no one in the long run because should this situation worsen, the frequency of ad campaigns might be significantly reduced as advertisers will be selective to only advertise on blogs with no records of click fraud, reducing the number of ad space available to advertisers.

Our system is capable of tracking these actions mentioned above, which are documented and if necessary, be used as evidence for any legal purposes. In the past, Nuffnang has suspended and banned various individuals and groups for involved with this offence. However, as the number of bloggers who engage in click fraud has been growing in an alarming rate within our community, we are forced to be more vigilant to bring this to an end. We would take the necessary action to preserve the quality of blogs and ad space available to advertisers so other members of the community are not affected by those who engage in click fraud.

We realize that many Nuffnangers may not be aware that they might unintentionally be involved with click fraud, therefore we ask that you please help us spread the word. If you are aware of any of your friends or other Nuffnangers who have been engaging in such acts, we would appreciate it if you could kindly educate them on the harms of engaging in click fraud activities.

Thank you for your attention.

Say NO to click Fraud.

Michelle Teh
Nuffnang Community Team
  1. salmia :

    ramai yang tak sedar perbuatan ni adalah satu kesalahan.

    jom sebarkan!

  2. Khairi :

    betul3. byk blog tulis tajuk widget ‘pls click my ads’ kat iklan nuff dia. juga yang datang dan tinggal pesan untuk klik balik. just ignore sajalah.

  3. hasni :

    if we are on9 the blog, n wanna check nuff, then ,klik the nuff ads to go to the page nuffnang, it is call the fraud? answer me plz.just wanna to know..

    Clicking on the ‘Nuffnang logo’ is not clicking on the ad. The ad refers to the advertisement showing campaigns by clients. Thus it’s not click fraud

  4. Henrytan :

    oppps! I think i should post this in my blog too!

    Thanks for the reminder! =D

  5. joysan :

    my oh my……

  6. Fitrihadi.com :

    isu ni dah lama..saya dah banyak kali tulis pasal click fraud ni..sejak tahun lepas…masih bertambah ke kes ni..adoiii pelik

    Korang Faham Tak Apa Tu Click Fraud? TOLONG HENTIKAN Sebelum Korang Kena Bann!

  7. KEHIDUPAN KITA :

    wah…seram..

  8. Anak Perak :

    Mereka ni jenis tidak faham bahasa atau mungkin yang baru-baru hendak berjinak2 dengan iklan2 ni. Bagus juga Nuffnang sentiasa mengingatkan sebab bukan semua orang baca T&C. Lagi bagus kerap tweet dan publish di FB mengingatkan orang lain

  9. Kie-yu :

    jom buat entri dan hebahkan!

    Say NO to click Fraud.

  10. aReaL :

    Ho Ho… I’ve To Spread This Out…

  11. sharinginfoz :

    Thanks for reminding, try to be a responsible blogger and also visitors, what past is past. Learn from our mistake and understand what is click fraud?

  12. Azura Ani Salaim :

    will post this community announcement to my blog too! :)

  13. syazwan khairudin :

    Yeah..!!!Say no to click fraud..!!!!

  14. niel namia :

    diorang yang buat kerja cam tuh mmg tak ada kerja lain agak nyer…
    kalau nk duit banyak harus lh berusaha

  15. gnesop.com :

    mungkin ahli yang baru kurang cakna..
    harap dengan info ini, mereka akan faham :)

  16. joegrimjow :

    take the action

  17. Dayat :

    Sekarang dah terlampau ramai blogger yang letak notis suruh klik ads mereka. Ni la yang akan terjadi bila blogger terlalu mengejar earning

  18. ummi alifya :

    macam tak adil lak kalau camtu…coz saya yang fresh lagi nih…memang tak tau apa2 pun…baru nak blajar pasal nuffnang nih akan lebih ketinggalanlah… biarlah kita bersusah2 dulu…bersenang2 kemudian… rezeki tak kemana..yang penting kita aktif dan dengan jalan benar..ok

  19. anastasyea :

    Betul tu .. nanti tak pasal-pasal makan duit haram!

  20. Tan Yee Hou :

    I guess it didn’t help that one idiot had to encourage click fraud on a picture full of (ex) Nuffies hurhh?

  21. tk :

    perbuatan yg tidak beretika..

  22. ahm :

    aku pon dah beberapa kali pesan dekat kawan2.. jgn buat penipuan klik ni.. nanti semua orang susah.. tapi segelintir blogger degil.. dah kena band nanti baru sebuk tanya… ingat2lah sebelum kena ye

  23. NoorAfzan :

    kebanyakannya newcomers kot.
    mmg kena remind selalu nampaknya.

  24. Shakina & Sharifuddin :

    i had caught one blogger that made click fraud not only click fraud but told a lie maybe..
    he/she use the cbox & told my friend,that he/she had click my friend nuff ads & please click back..BUT..my friend’s blog is without nuff ads..cepat-cepat I marah dia..hoho..just want to have the back to back click they dare told lies to everybody..huhu..just my 2 cent..

  25. rabiatul adawiyah :

    Say NO to click Fraud!!! Haiyoh, why they nak kaya cepat.. Tak HALAL la.. =p

  26. Cik Norfa :

    dulu dah pernah bagitahu pasal ni kan..siap anto email lagik.
    ade jugak yang buat lagi??. biasanya tu mesti baru-baru join nuffnang ni kot…dorg tk phm lagi rules camne.

    harap2 korang hentikan la. aku pun selalu je dapat mesej kat inbox suh klik iklan la, pastu klik iklan aku la. boh layan jek…

  27. shahroll photo :

    Dear Nuffnang,

    Thanks for this reminder.. so guys, Say NO to click Fraud.!!!

    yours
    SH

  28. JAI :

    Will do an entry about it and share with those newbies..hope they’ll understand

  29. mrnoble :

    termasuk ni, dah 2 kali ternmpk warning dari nuffnang, sblom ni pernah nmpk ada blogger post entry pasal emel dr nuffnang mengenai illegal activity sebegini. risau ni!!

  30. nizam omar :

    saya ada buat team, tapi bukan klik-klik, kami mencari BE saja

    There is technically nothing you can do by forming a group of bloggers to influence advertisers’ choice of advertising on your blog. The most important thing is to improve on your content and also make sure all your ad units are optimized

  31. Nisa' :

    Finally! (:

    I was thinking about this before and it’s so annoying how some people have guts to force other bloggers/visitors to click on their ads. Sadly, even in 2010, click fraud can still be an issue.

    I’m supporting this (: SAY NO TO CLICK FRAUD!

  32. joshuaongys :

    Wow, must be really really serious liao…

  33. aizatshafiq :

    i’ve spread the words…
    Say No to Fraud Clicking…

    http://www.aizatshafiq.com/2010/09/hentikan-fraud-click-pesanan-daripada.html

  34. Andimazlan :

    Fraud click la sebab bloggers desperate nak earn payment.. earning ciput beb! Gua da setahun pasang ads baru dapat RM1.44 je. Tapi ini menunjukkan gua tak tipu beb. Gua jujur.
    Gua tak pakai klik-klik palsu ni. Income gua baru RM1 lebih je. tapi takpa. Asal halal.

    Bagus tu! Tapi ada juga cara halal nak tingkatkan pendapatan. Tulislah kepada helpdesk kami untuk maklumat lanjut

  35. akuzle ayu :

    salam u ollss… mender neh dah makin menjadi sampai dah kuar plaks kt sini… dlu diberitahu secara hantar kt email sj.. dh kuar mcm notis neh means Nuff is very serious against this… so, mintak permission Nuff to copy and paste this in my blog as a reminder for all the bloggers….

  36. akuzle ayu :

    ok, done…

    http://nasikerabubuahtanjung.blogspot.com/2010/09/korang-neh-paham-bahasa-tak.html

  37. hiro :

    saya dah klik nuff kamu..kamu pula klik dkt blog sy–lawak biase noob.

  38. nrshasha :

    boleh bagitau tak apa hukuman pada mereka bersalah yang terlibat??

    Suspension and termination of account

  39. zaer :

    say no to click fraud! Should 2 be honest! follow da term n conditions in community Nuffnang.

  40. zmah :

    nasib baik ada info ini…GOOD

  41. ellen :

    Akan post this to my blog dengan harapan akan memberi nasihat dan kesedaran
    Thanks.

  42. Vicky :

    My parent always tell me to do anything according to law and order. I will never support “click fraud” of course. So that’s why up to today I only earn RM0.75 from ads click (in 3 years that is) lol!

    Perhaps you can find out more on how to optimize your earnings by writing in to our helpdesk. :)

  43. fikah :

    ingatkan dah tak ada benda2 ni semua lepas dapat emel dulu.
    ramai pun buat entri pasal tak boleh ‘you click mine, i click yours back’.
    tapi ada lagi rupanya.

  44. mr curly :

    bgus nuff bgtau cmni, smblm ni wa pn xtau gak, asik tgok org ckp klik iklan kt blog wa, wa pn ikot je la care dorang, pas wa dpt info ni dr blog yg wa bace, wa dh insaf xwat lg.. hehehe! baik x wa? wa pn dh bgtau kwn2 jgn wat cmtu lagi..

    ni entry wa psl fraud clik ni..
    http://mr-curly-keli.blogspot.com/2010/08/perhatian-yang-patut-diperhatikan.html

  45. Kancilbiru :

    ada setengah orang ni nak cepat kaya tanpa berusaha. bukan mudah nak dapat duit kalau tak berusaha. bersyukur la dapat join nuffnang tanpa perlu membanting tulang, kerah tenaga, peluh tengah panas. Fraud click tu ibarat makan duit haram la…huhuhu

  46. yangbaik :

    bagus juga bagi peringatan macam ni selalu. kekadang blogger terbabas juga macam dah terdesak sangat nak earning… ye lah kita kan macam cari duit jugak… selalu buat entry rasa macam mintak sedekah pulak kat nuff… tak naik-naik pun BE ke ME asyik dok kat situ gak dah berbulan2…
    tapi tak per… asal tak buat fraud… kan… cuma kekadang mungkin tersilap langkah kot… agak2 blog aye ada terlibat ker?
    thanks

  47. akuwanny :

    info yang berguna ni.. ^__^

  48. Cik lily putih :

    memang diorg nie tak reti bahasa betul lah.. melampau. nanti nak sebarkan gak nie

  49. nizam omar :

    Bila masa saya komen kat sini?
    Ada nizam omar tiruan ni…

  50. gadis comel :

    some did, some didn’t. am i rite?

  51. Mia Liana :

    nak tanya skit, kalau nuffnangers dibanned oleh nuffnang.. adakah nuffnang beritahu melalui email ataupun terus ban tanpa nuffnangers itu tahu?

    Bloggers who are banned will be notified via email

  52. DanielCtw :

    Good to know Nuffnang is writing a blog post regarding this. I have seen people doing this click fraud in most blogs and sometimes they think it’s normal to click on ads on other peoples blog just to help each other.

    Well, at least with this awareness more people will get to know about it. Trust me. I learnt it the hard way with Google last time.

  53. kami :

    bagus ramai yg dah sebarkan pasal ni..
    we support nuffnang.:)

  54. tiefazatie :

    erm..now i know..tq for this info..i think surely nuffnang will be strict enough about this matter right??erm..i will post it in my blog..just for info my other friends!thanx!

  55. anNe :

    If I was replying back my comment on my blog and I saw the ads and wanna to find out more and I clicked it to get more information.Is this counted as a fraud? :(

    If you click on an ad because you’re interested in the products/services offered, it’s not considered click fraud.

  56. maymei :

    actually, saya x fhm. huhu, apa click fraud and bezanya dgn click nuffnang ad? mcm mna nak earn dr nuffnang ni sbenarnya? maaf. im new in this. hehe

    Kindly write in to our helpdesk to find out more :)

  57. mummy nana :

    harapan agar mereka2 ini faham.
    yg halal jd haram.
    sabar rezeki tak kemana.
    thanks for the reminder nuffnang! ;)

  58. DaHLia :

    will share this to all my blogger’s friend…

  59. LFn :

    Nah, aku wat entry ttg click fraud.

    http://elektromitoskopic.blogspot.com/2010/09/biqin-taqut.html

    Moga terhibur.

  60. daphnepoh :

    I didn’t know there was this mCPC? how can I change to that?

  61. kyuubi :

    nak cepat kaya ke? org x buat klik2 ni lagi bnyk earning. hoho. kalau berusaha lah! :)

  62. Eisse J :

    I guess many new nuffnang bloggers may not know that this is not allowed. Great reminder post! (^^)

  63. prof spike :

    sometime new comer didn’t know about this. they might be learn from some blog that suggesting to do this click fraud. i might be one of them since i haven’t seen any of nuffnang’s ads in my blog. could somebody suggest me how to solve this?

  64. hazey :

    Done the blogpost on this! Check out my blog..

    http://hazey-2ndjanuary.blogspot.com/2010/09/khidmat-pesanan-masyarakata-dari.html

  65. 88凸 :

    support Nuffnang!

  66. eifa :

    salam sejahtera semua

    Saya baru je aktif berblogging sejak Jun yg lalu dan baru je join nuffnang bulan lepas. Sy memang tak berapa tau pasal fraud ni, sebab selalu orang datang tinggalkan komen cakap dia dah klik nuf sy dan minta saya untuk klik nuff dia balik. Ingatkan memang satu budaya, jadi saya pun terikut juga kadang2..

    Lepas baca announcement ni baru saya faham. Saya mohon maaf dan tidak akan folow budaya yg salah ni. Thanx Nuff!

  67. cikgu jup :

    jangan baca blog yang suka menipu.

  68. akiss ferrero :

    sokong 100%! akan post pasal ni di blog.

    tak aci la sy dah 3 tahun blogging baru dpt rm 60 dan rm 80 sahaja, org lain fraud leh dpt byk. sedih je. tak adil. good job nuffnang. click fraud harus dihapuskan.

  69. Fiona YJS :

    Definitely supporting this =)

  70. Song :

    Say no to fraud!

  71. mamawana :

    Ya lorr,, for new blogger they do not know about this. Later, dont play play maahhh….

  72. bluedianthus :

    Thank you for this announcement. I aware of this and already publish post regarding this matter. And i hope that all of bloggers out there follow the rules and regulation from Nuffnang. :)

  73. cf-ipm :

    saya setuju dengan efa, saya masih baru lagi dalam nuffnang..saya pun tak tau fraud ni ..betul serius ni…saya akan lebih berhati-hati setelah membaca amaran ini dari blog rakan-rakan..kesilapan yang tidak disengajakan..harap dimaafkan..

  74. cf-ipm :

    saya telah berkongsi artikel ni untuk diri saya & rakan-rakan yang masih baru di dunia blog dan nuffnang

    http://cf-ipm.blogspot.com/2010/10/amaran-nuffnang.html

  75. Pia :

    ok i will say NO

  76. Zizi :

    hahahaha, thats why my earning is RM0.00 for so long edi.. XD

  77. kiterkitikitu :

    susahnya nak meminta kejujuran (: semoga yg ‘lama’ atau ‘baru’ baca betul2 semua T&C agar tidak menyesal kendian hari

  78. faer :

    Dear nuffnang, thanks for reminding us of our bad habits =)
    We will try our best to change our ways~

    Btw, the Sunway Velocity page is a bit too heavy to be loaded.
    Any help there?

  79. UtamaOptometrist :

    YUP! SAY NO TO CLICK FROG!

  80. Bazli :

    I agree, other than being illegal.. I think it’s damn annoying

    Click on my banner
    Please click
    Please nang it (btw, if we read it, that means its already nang already, do we nang without reading?)

    Just write anything damn it!.. people will read it, even if its just the first sentences, and still see the other ads..

  81. chekleen :

    SAY NO TO CLICK FRAUD..i did some entry about this situation..thank God I now notice about this..serious sebelum ni saya tak tahu and tak serious pasal benda ni.dorang tulis kat atas(click my nuffnang) and pesan masa blog walking..(I click urs,click mine too)..ingatkan benda ni tak ada apa2 so I terikut2.so now,im not doing this..click bila perlu sahaja..such as nak tengok iklan pasal apa…btw,BE saya tak meningkat pun,dah setahun lebih blogging(it is really a sad thing.. :[ )..boleh bagitahu caranya?
    and I have 2 blog,using 1 e mail,1 password..(i put nuff both blogs)can I?

    my entry bout click fraud
    http://misschekleen.blogspot.com/2010/09/nuffnang.html
    http://misschekleen.blogspot.com/2010/10/sharing-is-caring-isnt-it_03.html

  82. Fir.Dha.Us :

    I’m write about this too…

    my entry : http://www.hottoblog.co.cc/?p=173

  83. kakyon :

    kak pun ada buat N3 pasal..say no to click fraud!
    harap2 siapa yang masuk blog akak..tidak minta akak klik iklan mereka.

  84. farra :

    newcomers ramai yg x tau.. tp d harap dgn info ni, mereka akan lebih faham.. ^_^

  85. my-soulfly :

    mc x faham la….
    plz bg tau detail….
    saya budak baru belajar xD

  86. Naimtul Rais :

    thanks for the info.
    pernah lah dapat msg suruh click, kekadang tu mcm pelik. dia ni datang blog aku, baca blog aku ke or sebab benda lain. yelah comment kat salah satu entry lepas tu tak de kena mengena langsung. tapi kalo aku ada terbuat salah, maaflah. mungkin tak sedar.
    aku pun taklah harap boleh jadi kaya dgn pamerkan iklan2 ni. blogging takat suka2, pamerkan iklan untuk suka2. tak de niat lain. tapi kalo dapat duit pun apa salah nya. kecil tapak tangan, nyiru saya tadahkan.

  87. edy :

    nak dapat duit pun cara haram. mmg tak berkat la duit tu

  88. Jamaluddin :

    Thanks for the notice Robb.

    I already shared it with my blog readers. You all can check it here..Thanks..

    CLICK FRAUD NOTICE FROM NUFFNANG

Leave a Reply

Category

Archive

Latest PostRSS